Diabetesvoet

De diabetesvoet (diabetische voet) heeft extra verzorging nodig. Als medisch pedicure ben ik opgeleid om voeten van mensen met Diabetes Mellitus zorgvuldig en uitgebreid te onderzoeken en te behandelen. Door middel van een vakkundige voetscreening en voetverzorging kunnen problemen, zeker bij suikerpatiënten, in een vroeg stadium herkend worden. Naast behandeling kan ik je adviseren hoe je je voeten het beste kunt verzorgen.

Controle op wondjes bij diabetesvoet

Diabetesvoet heeft extra verzorging nodigDiabetes Mellitus -of wel suikerziekte- is een ziektebeeld dat steeds vaker voorkomt in onze welvaartsmaatschappij. Diabetici hebben vaak veel last van voetproblemen die tot de meest ernstige complicaties van diabetes horen. Door de hoge glucosewaarden en/of flinke schommelingen raakt de stofwisseling van de zenuwen verstoord, waardoor ze niet voldoende voeding krijgen. Dit kan leiden tot beschadigingen van de kleine bloedvaten. De doorbloeding in de bloedvaten van benen en voeten kan minder worden, voeten kunnen koud of blauw worden. Het gevoel in de voeten kan verminderen of zelfs uitvallen. Dit kenmerkt zich door een doof gevoel, tintelingen, aanrakingspijn en/of krachtverlies in de motoriek. Bovendien kan de stand van de voeten en tenen veranderen.
Al met al kun je als diabetespatiënt nare klachten aan de voeten krijgen. Een goede pedicure met de juiste voetverzorging én regelmatige controles op wondjes is daarom zeer belangrijk.

Diabetesvoet heeft extra verzorging nodig

De huid van een diabetische voet is gevoeliger voor wondjes en schimmels, nagels kunnen verdikken en gaan vervormen. Juist die wondjes kunnen gevaarlijk zijn, omdat wonden bij een diabetes patiënt minder goed (kunnen) genezen. Daarom wordt altijd geadviseerd de voeten goed te beschermen en in huis niet blootsvoets te lopen. Stukjes glas of andere scherpe voorwerpen liggen immers altijd op de loer.

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een totale voetscreening plaats. Deze bestaat uit een uitgebreide anamnese.

Diabetische voetproblemen en screening

  • Uitgebreid voetonderzoek op o.a. huid- en nagelaandoeningen
  • Testen van het oppervlakkig- en dieptegevoel bij de diabetesvoet
  • Testen van de temperatuur en doorbloeding
  • Testen van de beweeglijkheid van de voeten en gewrichten
  • Het maken van statische en dynamische blauwdrukken van de voeten
  • Meten van voetmaat
  • Inspectie van het schoenen en sokken/kousen

Heb je interesse in een behandeling voor je diabetes voet, neem dan contact op voor een afspraak. Ik kom ook aan huis.